Keratin, derimizde, tırnaklarımızda, dişlerimizde ve saçlarımızdan çokça bulunan bir maddedir. Saçımızdaki keratin, yapılan işlemler sonucu (boya, perma, renk açma, ısı kullanımı vb.) temel keratin dokusunda (korteks) ve saçı koruyan dış kapaklarda (kutikil) fiziksel ve kimyasal aşınmalar oluşur. Bu aşınmalar sonucunda saç nemini tutamaz, şekil almakta zorlanır ve parlaklığını kaybeder. Elektriklenme problemleri, sürekli kırılması ve dökülmesi keratin dokusundaki yıpranmadan meydana gelir. Saçımızın sağlığı keratin ve nem yeterliliği ile doğru orantılıdır.
Keratin bakımının; son zamanlarda ünlü stilistlerin, kıvırcık ve yönetilemez saçların 3 aya kadar kalıcı bir şekilde pürüzsüz ve parlak görünümünü sağlayacaklarını iddia etmesiyle popürlerlik kazanmış ve bir anda herkesin tek yöneldiği bakım olmaya başlamıştır. Peki keratin bakımının avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Keratin bakımının 2 yöntemi vardır. Birincisi ''formaldehid'' adı verilen kansorejen maddeyi içinde bulunduran ürünlerle yapılır. İkinci yöntemde ise formaldehid, sodyum hidroksit, tiyo veya lye gibi kimyasal maddelere ihtiyaç duymadan saçları sağlıklı tutmak için amino asitler ve bitkisel yağlar kullanan ürünlerle yapılır.
Bu iki yöntemin ayrıntılarına bakmak için tıklayınız: